Lelki béke és új konyhabútor

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód nem csak abból áll, hogy megelőzzük a betegségeket és karban tartjuk a testünket. Ahhoz, hogy valóban egésznek és boldognak mondhassuk magunkat, a lelkünkre is éppen olyan sok időt kell fordítanunk, mint a testünkre.

Amondó vagyok, hogy sokan csak azért váltanak egészséges életmódra, szednek vitaminokat, bio ételeket esznek és rendszeresen mozognak, hogy később a környezetüktől elismeréseket zsebeljenek be az új, fiatalosabb és csinosabb külsejük miatt. Természetesen érthető, hogy az embernek jól esik, mikor támogatást és pozitív visszajelzést kap a környezetétől, azonban nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen motiváció.

Meg kell találni magunkban is a motivációt az iránt, hogy egy teljesebb, egészségesebb és minőségibb életet élhessünk. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy ne csak a testünk, hanem a lelkünk is rendben legyen.

Bizonytalan vagy abban, hogyan kezdj neki a belső békéd és a boldogság megtalálásának?

Először is, próbáld meg minél jobban mellőzni a stresszt a mindennapjaidból. Találd meg azokat a dolgokat, amik ellazítanak téged. Ez persze emberenként más és más lehet, de megosztok veled néhány technikát, ami akár neked is beválhat.

Minden este vegyél egy forró fürdőt! Csepegtess a vízbe olyan illóolajokat, amiknek szereted az illatát és negyed órát, vagy húsz percet feküdj ott csukott szemmel, zárd ki a külvilágot és koncentrálj csak magadra!

Igyál meg egy finom csésze teát és közben olvasgasd a kedvenc újságodat, magazinodat, vagy egy szórakoztató könyvet. Ha csak naponta tizenöt percet ezzel töltesz, hosszú távon sokkal jobb lehet a közérzeted.

Hogyha szép az idő, menj el sétálni egyet. Séta közben próbáld megtalálni a szépet a környezetedben. Legyen ez egy virág, egy érdekes módon megnyírt sövény, egy pillangó, vagy egy helyes kisállat, bármi, ami számodra szép és megnyugtató a látványa.

Sokáig sorolhatnám még ezeket a relaxációs és boldogságot okozó technikákat, de inkább rád bízom, hogy megtaláld a hozzád legjobban passzolót. Persze ne gondold azt, hogy csak egyet szabad választani! Megteheted azt is, hogy minden nap mást csinálsz, amitől még változatosabb és szórakoztatóbb lesz ez a magadra szánt idő!

Ha pedig megfordult a fejedben az, hogy te túl elfoglalt vagy ehhez és nincs neked erre időd, akkor gondolj csak bele: Mindössze napi tizenöt percről van szó, nem hosszú órákról. Hidd el, ha igazán szeretnéd és rászánod magad, akkor rá fogsz jönni, hogy napi negyed óra igazán bele fér, még neked is!

Néha úgy érezheted, hogy ezek a napi boldogság-percek sem elegendőek ahhoz, hogy az általános, jó közérzeted meglegyen. Persze mindenki életében vannak jobb és rosszabb periódusok, ráadásul ha minden nap fantasztikus lenne, akkor egy idő után beleunnánk.

Próbálj meg nem elkeseredni attól, ha valami nem sikerül, vagy ha valamit elrontottál. Mindannyian emberek vagyunk, követhetünk el hibákat és felkelhetünk bal lábbal, de azt sose felejtsd el, hogy egy rossz nap nem jelenti azt, hogy az életed is rossz! Ha a hátad közepére sem kívánod a világot és az embereket, akkor aznap szánj több időt magadra és feküdj le minél korábban, mert annál hamarabb eljön a másnap, ami valószínűleg tartogat majd valami szépet.

Szinte már majdnem mindent elárultam arról, hogy hogyan teheted boldogabbá a mindennapjaidat, azonban egy titkos praktikám még hátra van.

Szeretem néha megjutalmazni magam. Amikor elérem egy kitűzött célom, mondjuk egészségesebben étkezem, vagy heteken át minden nap sportolok, akkor utána meglepem magam valami kellemessel. Ha kicsi volt az eredmény, akkor általában egy finom kávéval, vagy egy új ruhadarabbal boldogítom magam, ha pedig valami nagy és pozitív változást sikerült elérnem, akkor bizony jöhet valami komolyabb.

Tudjátok mi volt a legutóbbi nagy jutalmam? Egy új konyhabútor! Mivel megfogadtam egy éve, hogy mostantól csak bio alapanyagokból főzök és vitamindús, egészséges ételeket készítek a családomnak, amik ráadásul még finomak is. Mivel sikerült egy éven át ezt megtartanom és a családdal is megszerettetnem a főzelékeket és salátákat, ezért a férjem azt mondta, hogy megérdemlem, hogy mostantól egy felújított, modern konyhában folytassam a főzőcskézést, de azt a lelkemre kötötte, hogy amint elkészül, az első dolgom az legyen, hogy sütök neki és a srácoknak zabpelyhes palacsintát.

Nos, a konyha elkészült és gyönyörű lett, a palacsinta pedig annyira finom volt, hogy alig húsz perc alatt elfogyott az összes!