Gluténérzékenység és az ékszermánia

Nagyjából egy éve derült ki egy allergia vizsgálat során, hogy glutén érzékeny vagyok. Az előtt is már éreztem, hogy folyton, minden nap rosszul vagyok valamitől, de egyszerűen nem bírtam rájönni, hogy mi lehet a baj.

Aztán valaki felvetette, hogy lehet, hogy glutén allergiás vagyok. Ezen felbuzdulva csináltattunk is egy allergia vizsgálatot, ami pozitív lett. Azt tanácsolták, hogy próbáljak meg glutén mentesen étkezni hónapokig, és ha érzékelek változást, akkor biztos a glutén a hunyó. Ha annyival nem lesz jobb, akkor keresgélnek még laktózra vagy cukorbetegségre is akár. Na, hát ki is próbáltam, hogy hónapokig nem ettem glutént, sem semmilyen glutént tartalmazó ételt, és egyszerűen elképesztő volt a változás.

Lett energiám dolgokra, nem viszketett a fejbőröm, nem volt már kiütéses az arcom és a kedélyállapotom is elképesztően sokat javult, sőt. Olyan volt egyszerűen, mintha kicseréltek volna. Teljesen más embernek éreztem magam glutén nélkül. Előtte ugyanis szinte minden étkezés után rossz hangulatom volt, bezárkóztam, teljesen úgy éreztem, hogy depressziós vagyok. Mint később kiderült, ez is a helytelen étkezés mellékhatása volt. Ezt egyébként sosem gondoltam volna, ha csak nem a saját bőrömön tapasztalom. Szóval hatalmas hatással volt a hétköznapjaimra, és a szociális kapcsolataimra a gluténmentes étrend. Azonban nem éreztem magam még akkor sem száz százalékosnak.

Ekkor derült ki még a tejfehérje és a szójafehérje intolerancia is. Ez, a gluténnel ellentétben azonban eléggé megrázott, ugyanis ez a két összetevő szinte minden általam nagyon kedvelt élelmiszerben megtalálható. El kellett hagynom a tejtermékeket, hatalmas bánatomra, és a szója miatt a csokoládét is, ráadásul szinte az összes feldolgozott húsipari terméket is, ugyanis hiszitek-e vagy sem, mindenbe szóját raknak. Ha kell bele, ha nem. Szóval gyakorlatilag már a bolt háromnegyede tabu nekem. Na, de sebaj, legalább egy picit egészségesebben étkezem így, vagy legalábbis próbálok.

Az is hozzá tartozik még a történethez egyébként, hogy mielőtt kialakult volna nálam ez a sok intolerancia, egy elég komoly betegségen mentem keresztül. Hónapokig otthon kellett lennem, nem találkozhattam emberekkel, ugyanis az orvosok szerint fertőző voltam.

Ez alatt az időszak alatt rengeteget gépeztem otthon, hiszen nem volt túl sok erőm, valahogy pedig kellett szórakoztatni magam.

Ekkor bukkantam rá az ekszerwebshop.hu oldalra, ahonnan a mai napig szívesen rendelek a barátaimnak, és családtagjaimnak is ékszereket. Emlékszem egyik délután megláttam őket egy hirdetésben, és egyből meg is néztem az oldalukat. Én egyébként imádok itthon nézegetni ruhákat, cipőket, kiegészítőket. Órákat el tudok ezzel tölteni még akkor is, ha a végén nem veszek semmit.

Egyszerűen megnyugtat. Szóval rátaláltam akkor az ékszerwebshopra és akkor kivételesen rendeltem is tőlük, ugyanis akkor még volt pénz a kártyámon. Sajnos egyetemistaként ezt nem sokszor mondhatom el magamról, de reménykedem, hogy ez a jövőben azért másként lesz.

Szóval akkor rendeltem magamnak egy gyönyörű gyűrűt, amit azóta is nagyon büszkén hordok, ráadásul mindenki meg is dicséri. A barátnőimnek mindig mondom is, hogy ha egy jó ékszert szeretnének, ez a lehető legjobb ékszershop -=>> http://ekszerwebshop.hu.

Páran már szintén ki is próbálták, és tényleg még eddig mindenki meg is volt vele elégedve. Erről jut eszembe, hogy az alatt az idő alatt, amíg otthon voltam rengeteg do it yourself, azaz csináld magad videót néztem meg, és rengeteget is kreatívkodtam itthon. Az egyik alkalommal még egy swarovski kristályos nyakláncot is készítettem az egyik tanáromnak a ballagásra, és nagyon örült is neki.

Egészen jól sikerült ahhoz képest, hogy ez volt életem első ilyen próbálkozása. Az ékszerek egyébként szerintem rengeteget tudnak dobni az összehatásán a napi szettünknek. Kifejezetten el tudunk vinni elegáns irányba egy teljesen egyszerű fekete kis ruhát is egy szép nyaklánccal, vagy fülbevalóval. Teljesen más összhatást tudunk így elérni. Ráadásul nagyon jól kombinálhatóak is. Elég egy szép ékszer szett, és azt szinte bármihez tudjuk büszkén hordani, arról nem is beszélve, hogy mennyivel másabban viselkedünk, ha szép, igényes ékszereket hordunk.

Az ékszerek viselésének érzését ráadásul csak a nők érthetik. Ad egyfajta kecsességet az embernek, ha például egy gyönyörű fehérarany gyűrűt visel opálkővel. Ezt tapasztalatból mondom, ugyanis az a fehérarany, cirkónia kövekkel kirakott opál gyűrű, amiről évek óta álmodtam, az volt a születésnapi ajándékom, amit anyától kaptam. Ha pedig azt a szép gyűrűt hordom, bizony nem fogok felvenni egy szakadt sportcipőt. Olyankor szinte a gyűrű öltöztet engem.

Ebből is látszik, hogy mekkora jelentőséggel bír egy ilyen szép, igényes darab, és mennyire meg is tudja változtatni a stílusunkat. Na de visszatérve az itthon töltött időre, amikor készítettem a swarovski nyakláncot rengeteg időm volt itthon, úgyhogy egészen jól ki tudtam dolgozni a részleteket. Ez a nagy ékszer mánia egyébként nem véletlen nálunk, ugyanis a nagyi régen rengeteg ezüst ékszert csinált itthon hobbiból.

Még engem is tanított az ékszerek elkészítésének módjára, de akkor még túl kicsi voltam, hogy valami meg is maradjon belőle. Amit egyébként nagyon sajnálok, mert ha emlékeznék még rá, akkor most gyárthatnám is a kis ékszereket magamnak halom számra. A nagyiról jut eszembe, hogy azt mondták, hogy a glutén allergia valószínűleg öröklődött, ugyanis anya is és a nagyi is rosszul voltak a gluténos ételektől, csak úgy, mint én.

Bár azt mondták, ez még nem bizonyított, mármint, hogy öröklődik a glutén érzékenység, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy van alapja a felvetésnek.