Fogaink egészsége

Az egészséges életmód fontosságát manapság nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mondhatnánk, hogy már a csapból is ez folyik, sokszor én is ezt érzem, de annyi a káros hatás mindennapjainkban, hogy tényleg körültekintőnek kell lennünk, ha ki szeretnénk küszöbölni őket.

Az egészséges életmód és magas életszínvonal fontos részét képezi fogaink megfelelő állapota. Az állatvilágban, a ragadozóknál például, a fogvesztés egyet jelent a pusztulással. Noha köztünk, emberek között a fogvesztés hatása már nem ilyen drasztikus, mégis sok kellemetlenséget tud okozni, hosszú távon pedig az egész állkapocs átrendeződését vonhatja maga után. Ezért fontos, hogy az elvesztett fogat mielőbb, és lehetőség szerint a legjobb minőséggel pótoljuk. Ma már több lehetőségünk is van válogatni a különböző fogpótlási módszerek közt, melyek határát általában pénztárcánk szabja meg.

Alapvetően két különböző végső fogpótlási eljárást különböztetek most meg, nem megyek bele az ideiglenes pótlási lehetőségek megismertetésébe.

HAGYOMÁNYOS

fogpótlásA korona-jellegű pótlás az a módszer, amely már régóta jelen van a fogtechnikában. Ennek legnagyobb hátránya, hogy a hiányzó fog „szomszédjait” csiszolni, azaz károsítani kell a megfelelő rögzítés érdekében. A korona anyaga többféle lehet, az egyes páciens egyéni jellemzőtől függ, hogy mi az ideális. Függ attól, hogy allergiás-e valamilyen anyagra, milyen életmódot él, stb.

Az anyaggal kapcsolatosan a korona elkészítésének módja is változhat, így elképzelhető, hogy ember (fogtechnikus) alkotta, de egyes anyagoknál gépi előállítású.

Azt hiszem, még sok mindent el lehetne itt mondani, minél jobban beleássa magát az ember, annál több fontos részletet ismer meg. De legyen most elég ennyi.

IMPLANTÁTUM

Ma az implantátumok korát éljük. A technikai fejlődés és az emberi megismerés elérte azt a fokát, hogy képessé vált a külvilág anyagait beépíteni az emberi szervezetbe, anélkül, hogy annak harmóniáját jelentősen felborítaná. Ez egyes esetekben, például a fogpótlás esetében is, egyenesen gyakorlati haszonnal jár, hiszen az implantátum pótolja az eredeti, elvesztett rész funkcióját.

Nagy előnye, hogy, a koronás pótlással ellentétben nem károsít más fogakat. A pótlást az állkapocsba rögzítik, egy ún. műgyökérrel. Persze ez egy jóval drágább módszer, de amint látszik, megvannak a maga előnyei.

Látszik hát, hogy több lehetőségünk is van tenni egészségünk érdekében, akkor is, ha már bekövetkezett a baj, mint a fent említett fogvesztés.

Persze a legjobb, ha a megelőzésre gondolunk, és amíg csak egy fogunk is van, ezt meg tudjuk tenni. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mértékű kalciumbevitel a rendszeres és alapos fogmosás mellett fontosak fogaink egészségét tekintve.

Ha pedig beütött a krach, ne legyünk restek segítséget kérni, hogy elhalálozott fogunkat mielőbb pótolhassuk, ne okozzon a hiányával is galibát.