Egyre gyakoribb a gerinc és hátfájdalom a gyerekeknél is

A gerinc és hátfájdalom kialakulása számtalan tényezőre vezethető vissza. Sokan nem is sejtik, hogy akár már gyerekkorban is gondoskodhatunk a felnőttkori hátfájásunk kialakulásáról.

A kisgyerekek esetében nagyon fontos figyelni rá, hogy a testtartásuk a lehető leghelyesebb legyen, illetve hogy olyan matracot válasszunk nekik az alváshoz, ami nem erőlteti meg annyira a hátat. A cipők kiválasztása is fontos lehet, illetve mostanában egyre gyakoribb jelenség, hogy a folyamatos telefonozás következtében kialakuló helytelen testtartás miatt fáj már fiatalon a gyerekek háta.

A fiatalkorban jelentkező hátfájásnak mégis a leggyakoribb oka az iskolatáska helytelen kiválasztása.   A fiatalkori hátfájás ezen tényezője valójában könnyedén kiküszöbölhető lenne, csak arra kellene figyelni, hogy az iskolatáska, amit a gyermekünknek veszünk, jól legyen kialakítva.

Ha meg akarjuk előzni a hátfájást, akkor célszerű hátizsákot választanunk az egyvállas, vagy oldaltáskák helyett. A nehéz könyvek cipeléséből adódó hátfájás nem teljesen kiküszöbölhető, viszont nagy mértékben mérsékelhető lenne, ha helyesen választanánk meg a gyerekek táskáját.

A hátizsák ebből a szempontból sokkal jobb választás, mivel mindkét vállon hordjuk, így a súly egyenlően oszlik el, így nem deformálja a gerincet az egyik, vagy a másik irányba. Gondoljunk csak bele, milyen a tartásunk, mikor az egyik oldalunkon nagyobb súlyt cipelünk, mint a másikon. Olyankor a súllyal ellentétes oldalra döntjük a testünket, de közben a nehéz csomag is húzza a testünket. Nem kell orvosi diploma sem hozzá, hogy levonjuk a következtetést: nem ez a helyes testtartás. Az oldaltáskákból eredő hátfájások nagyon sok fiatalt érintenek. Nem csak hát, gerinc, hanem nyaki és vállfájdalmakat is okozhatnak a helytelen táskák.

iskolatáska

Amikor táskát választunk, jó azt is figyelembe venni, hogy mennyire vastag a pántja, egy vékonyabb pántú táskát ugyanis hosszútávon sokkal kényelmetlenebb cipelni.

A kisgyerekeinknek tehát célszerű hátizsákot vennünk, ha iskolába készülnek. Amennyire lehetséges, próbáljunk minél kevesebb dolgot belepakolni a hátizsákjukba, és ha külön csomagokat is cipelniük kell, próbáljuk meg két csomagba, nagyjából egyenlően elosztani a súlyt.

Léteznek direkt hátfájásos betegeknek tervezett táskák, de hülyeség lenne egy ilyet ráerőltetni a gyermekünkre, hiszen nem tudja még értékelni, hogy később majd nem fog annyira fájni a háta. Inkább arra törekedjünk, hogy olyan hátizsákot szerezzünk neki, amilyet szeretne, a mintája olyan legyen, ami neki tetszik, de a lehetőségeinkhez képest próbáljuk a legjobban kialakítottat választani.

Az iskolatáska vásárlásához ki sem kell mozdulnunk a lakásból, interneten amúgy is sokkal nagyobb a választék. Meglepett, mikor iskolatáska vásárlásra adtam a fejemet, hogy gyakran nem is az iskolatáskákat árusító szakboltokban és papírboltokban a legnagyobb a választék, hanem az egyszerű játékboltokban. A jatekwebshop.eu oldalon például majdnem 450 iskolatáska áll a vásárlók rendelkezésére, és ezek között igazi kihívás lenne olyat választani, ami nem megfelelő kialakítású. a gyermekünk mindenképpen találna olyan hátizsákot, ami tetszik neki, illetve mi is meg tudjuk nézni, hogy az a hátizsák hogyan van kialakítva, és mekkora benne a hely, mennyire tágas. Ebben a termékekhez tartozó részletes leírások is a segítségünkre vannak. Ekkora kínálatban pedig bárki meg tudja találni a megfelelő iskolatáskát.

Amikor én vásároltam, akkor egy nagyon aranyos, barack színű táskát vásároltam, ami méretben pont passzol a viselőjéhez. Erre is érdemes figyelnünk, ne vegyünk se túl nagy, se túl kicsi táskát a gyerekeinknek.

Elég sokáig tartott, mire közösen átnyálaztuk az összes táskát, és sikeresen kiválasztottuk azt, amit mindketten a legjobbnak találtunk, így mind a ketten elégedettek voltunk, mikor a rendelés után pár nappal meg is érkezett a kiválasztott táska.

Abszolút meg vagyok elégedve vele, a gyerek szereti, tetszik neki, szép a színe, jó a formája, és nem is fáj a háta,pedig alaposan meg szokta néha pakolni, mikor egy esős napon nem csak a vizet, a tankönyveket és füzeteket, az ebédjét, de még egy esernyőt is belepasszíroz. Eddig még nem panaszkodott róla, hogy fájna a háta, és a táska maga nagyon strapabíró, bírja a gyűrődést, a mindennapos használatot, az esőt, a havat, és a nem gyenge igénybevételt is. Teljesen meg vagyok elégedve az oldallal és a pénzünkért kapott termék minőségével is.

Már fiatal korban is vigyázzunk a gyermekünk egészségére, és ne hagyjuk, hogy egészségtelen táskákat hordjon.