Egészséges életmód és az ablakszigetelés

Napjainkban egyre nehezebb a tudatosságot bevinni és aztán pedig megtartani az életmódunkban. Az állandó rohanás, a túlzsúfolt hétköznapok, a folyamatos pénzhajhászás és minden olyan, amit a civilizációnak köszönhetünk, rengeteg téren megkönnyíti ugyan az életünket, ugyanakkor sok mindenben le is lehetetleníti azt.

Vegyünk csak egy egyszerű példát: télen minél több citrusféle fogyasztására kell törekednünk, mert ezekkel bevihetjük a napi megfelelő mennyiségű C-vitamint, ami elengedhetetlen az immunrendszerünknek ahhoz, hogy képes legyen ellenállni a téli vírusáradatnak. Ám, ha jobban belegondolunk, ezek a gyümölcsök alapesetben nem is teremnek meg nálunk, Közép-Európában, nem hogy télen. Innen már ki tudjuk találni, hogy ezeket a gyümölcsöket pár évtizeddel/évszázaddal korábban nem is fogyaszthatták az itt élő elődeink, így valahogy máshogy kellett a megfelelő vitaminmennyiséget a szervezetükbe juttatni. Például a savanyított káposztával tehették ezt meg. Nem baj, mi továbbra is ragaszkodunk a téli citrusfélékhez, ami azt eredményezi, hogy másik földrészről kell beszereznünk a kívánt mennyiséget. Már most leszögezném, hogy ha a nagyüzemi citromvásárlásról beszélünk (nem bio, hanem a tömegtermelésnek köszönhető, génmanipulált gyümölcsök hadáról) akkor tulajdonképpen szinte annyit tesz ez az egészségmegőrző próbálkozás, mintha egész egyszerűen nem csináltunk volna ennek érdekében semmit. Ezeknek a gyümölcsöknek a vitamintartalma nem azonos azokkal, amit biokörnyezetben, vagy otthoni háztartásokban, vagy kisebb gyümölcsösökben tapasztalhat meg az ember. Plusz a szállítás nehézségei miatt olyan vegyszeres kezelésnek vannak kitéve, ami még inkább árt is, mint használ az emberi szervezet tekintetében. Olyan emulgeálószerek, savanyúságot szabályzó szerekkel van a héjuk lekezelve, ami ugyan épen és frissen tartja a gyümölcsöt, amíg az a fogyasztók asztalára nem kerül, de még sikálással is csak nehezen lehet tőlük megszabadulni, így minden egyes falattal egyre több jut be az emberi szervezetbe, például abban az esetben, ha ilyen citrom héját reszelünk süteményekbe.

Bizonyos boltokban lehet kapni olyan biogyümölcsöket, zöldségeket, amik életük során nem kerültek kapcsolatba semmilyen vegyszerrel. Édesapám meg van arról győződve, hogy a mai világon már nincs ilyen, ugyanis hosszú évtizedeken keresztül, amíg nem bizonyosodott be a műtrágyahasználat káros hatása, az egész világon mindenhol használták ezeket a vegyszereket, és annyi idő még nem telt el azóta, hogy az anyaföld ezeket a mérgeket ki tudja lökni magából. Mindenesetre, amikor biotermékeket nézek, azt tartom szem előtt, hogy mi az az étel, ami valóban megkívánja azt, hogy egészségesebb körülmények közt tartott friss alapanyag kerüljön bele. Ilyen például a citrom héja a süteményekben. Lehet, hogy sokkal kisebbek ezek a gyümölcsök, mint a tömegtermelés áldozatai, az is lehet, hogy kevésbé szépek, és nehezebb is velük dolgozni, de higgyétek el, megéri!

Mondjuk abban az esetben pont nem érte meg, amit most elmesélek. Csak némi citromért és paradicsomért ugrottam el a közeli bioboltba, ahol is a következő eseménynek voltam szemtanúja. A boltban kisebb mértékű tatarozás folyt, de megnyugtatott a kasszában álló kedves hölgy, hogy csak nyugodtan fáradjak be, mert ettől függetlenül nyitva vannak. A gyümölcsök és zöldségek kirakata egy hatalmas ablak előtt állt, amit éppen nehezen lehetett megközelíteni, mert a munkások ablakszigetelést végeztek. A kirakat egyik felén már az új ablakszigetelés díszelgett, amit vadul tisztogatott a kiszolgáló személyzet egyik tagja. Akkor vettem észre, hogy a biozöldségek és gyümölcsök standja egy centivel sem lett elmozdítva, így mindenféle tisztítószer és egyéb méreg, ami az ott folyó munkálatok közben keletkezett és a levegőn keresztül szállításra alkalmas volt, az érintkezett az ettől már annyira nem biogyümölcsökkel. Nem szeretek akadékoskodni, de szóvá is tettem a hölgynek, hogy ha már háromszoros árat fizetek valamiért, akkor legalább ne ablaktisztító folyadékba pácolódjon, amíg nem teszem a kosaramba. A kedves hölgy megnyugtatott, hogy mindig így szokta takarítani az ablakot, és hogy ettől semmi bajuk nem lesz a gyümölcsöknek.

Azt hiszem igaza volt apámnak, és valóban nem alkalmas már a világunk a biotermelések megvalósítására addig, amíg minden egyes esetben a könnyebb megoldást nyújtó művi dolgokat választjuk.